Waarom is bewegen met een burn out belangrijk?

okt 24, 2021

Bewegen met een burn out

 

Als je je fysiek, emotioneel en mentaal uitgeput voelt, is het waarschijnlijk dat je lijdt aan een psychische aandoening die wordt aangeduid als burn out. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door langdurige stress. Hierdoor kan het zijn dat je niet meer in staat bent om allerlei noodzakelijke activiteiten te voltooien en je minder in staat voelt om te genieten van activiteiten die je normaal doet.

burn out, bewegen, beweegcoach op locatie

Als je een burn-out hebt, kun je je hulpeloos voelen. Maar je hebt veel meer controle over stress dan je denkt. Er zijn positieve stappen die je kunt nemen om met overspannen gevoel om te gaan en je leven weer in balans te krijgen.

In dit blog vind je enkele tips om een burn-out aan te pakken en leer je hoe belangrijk lichaamsbeweging daarbij is.

Wat zijn de symptomen van een burn out?

Een burn-out is niet zomaar een slechte dag hebben. Er zijn veel tekenen en symptomen van een burn out, die kunnen verschillen van persoon tot persoon. Enkele van de meest voorkomende tekenen en symptomen van een burn-out zijn:

  • Chronische uitputting
  • Slaapproblemen
  • Het onvermogen om zich te concentreren en zich dingen te herinneren
  • Gevoelens van woede en prikkelbaarheid
  • Verminderd geluk en plezier
  • Veranderingen in eetlust (toename of afname)
  • Verminderde productiviteit
  • Een verzwakt immuunsysteem

 

Herstellen van een burn out

Het is erg belangrijk dat je zo vroeg mogelijk een burn out te boven komt, om jezelf niet in gevaar te brengen voor verdere geestelijke of lichamelijke aandoeningen. Als jij of iemand die je kent aan een burn-out lijdt, wacht dan niet langer met het zoeken van professionele hulp van een therapeut en beweegcoach. Een professionele therapeut kan je helpen de oorzaak van je burn-out te achterhalen en professioneel advies geven om je op weg te helpen naar herstel. Een beweegcoach geeft je de juiste beweging die je nodig hebt, want met een burn out maximaal trainen is niet goed.

 

Dingen die je kunt doen om jezelf te helpen herstellen van een burn-out

Als je merkt dat de kaars aan beide kanten brandt, of het nu op het werk, thuis, sociaal of alle dingen samen is, voel je sterk dat je niet de tijd of energie hebt om voor jezelf te zorgen. Hoe cliché het ook mag klinken, er zit veel waarheid in het gezegde “Je kunt niet schenken uit een lege beker”. Zorg daarom eerst voor jezelf! Wanneer je al je tijd en energie in andere mensen of projecten steekt, kun je jezelf verliezen en overspannen raken.

Naast het zoeken van professionele hulp, kan het de moeite waard zijn om een ​​(of meer) van de volgende dingen te proberen om je te helpen herstellen van een burn-out.

 

Bepaal waarom je een burn-out hebt

Een goede plek om je reis naar herstel te beginnen, is om te bepalen waarom je een burn-out ervaart. De oorzaken van burn-out kunnen van persoon tot persoon verschillen en kunnen een of meer aspecten van het beroepsleven, het gezinsleven en het sociale leven omvatten.

Werkdruk kan zijn: een moeilijke baas, een werkdruk die zwaarder is dan je aankunt, of deel uitmaken van een ongemotiveerd team.

De druk van het gezinsleven kan aanzienlijke veranderingen in het leven omvatten, zoals de introductie van een nieuwe baby of grotere huishoudelijke/zorggevende verantwoordelijkheden terwijl een familielid ziek of gewond is.

De druk van het sociale leven kan het organiseren van en het bijwonen van tal van gelegenheden omvatten voor een vriend die binnenkort gaat trouwen.

Het is belangrijk op te merken dat een burn-out vaak door meer dan één factor wordt veroorzaakt. Als je moeite hebt om vast te stellen wat je precies overspannen heeft gemaakt, kun je aan het eind van elke dag een aantekening maken in een ‘stressdagboek’ over alle situaties waardoor je je gestrest voelde en waarom. Op deze manier kun je patronen gaan zien en bepalen of je stress uit slechts één of meerdere gebieden van je leven komt, en kun je de juiste veranderingen doorvoeren in de toekomst.

Bedenk ook dat je door het achterhalen van de onderliggende oorzaken van je burn-out kunt voorkomen dat je je in de toekomst opnieuw opgebrand voelt.

 

Reset je prioriteiten

Als je eenmaal de oorzaak(en) van je burn-out hebt bepaald, is het een goed idee om even stil te staan ​​en na te denken over je toekomstige prioriteiten. Denk na over wat je gelukkig maakt en wat zin geeft aan je leven.

Een belangrijk onderdeel van je herstel is dat je ‘nee’ leert zeggen wanneer dat nodig is. Als je de kans krijgt om iets te doen of er deel van uit te maken, vraag jezelf dan af: “Sluit deze activiteit aan bij mijn doelen? Voel ik me energiek genoeg om deze activiteit te voltooien?” Als het antwoord op beide vragen nee is, denk dan goed na voordat je doorgaat met de activiteit. Probeer in plaats daarvan je acties af te stemmen op je prioriteiten en wees niet bang om te delegeren of te rusten wanneer dat nodig is.

 

Maak tijd voor zelfzorg

Naast een gezond, uitgebalanceerd dieet, tijd voor ontspanning en een goede nachtrust, kan regelmatige lichaamsbeweging (vooral buiten in de frisse lucht) wonderen doen als je je opgebrand voelt. Regelmatig aan lichaamsbeweging doen, kan helpen om je hoofd leeg te maken en je conditie en humeur te verbeteren. Slechts twintig tot dertig minuten lichte lichaamsbeweging een paar keer per week kan je helpen om een ​​burn-out beter te beheersen.

 

Waarom is bewegen tijdens een burnout belangrijk?

Hoewel het misschien het laatste is waar je zin in hebt als je een burn-out hebt, is lichaamsbeweging een krachtig tegengif tegen stress en burn-out. Het is ook iets dat je elk moment van de dag kunt doen om je humeur een boost te geven.

Streef ernaar om 30 minuten per dag aan beweging te doen of verdeel dat in korte, 10 minuten durende uitbarstingen van activiteit. Een wandeling van 10 minuten kan bijvoorbeeld je humeur twee uur lang verbeteren.

Ook ritmische oefeningen, waarbij je zowel je armen als benen beweegt, zijn een enorm effectieve manier om je humeur te verbeteren, je energie te verhogen, je focus te verscherpen en zowel je lichaam als geest te ontspannen.

Door te bewegen met een burn-out, pak je de stress in je leven aan. Je minimaliseert de stress omdat je je aandacht niet op je gedachten legt, maar op je lichaam en hoe het voelt als je beweegt. Bijvoorbeeld het gevoel dat je voeten de grond raken of de wind op je huid.

 

Het draait allemaal om balans

Balans is een echte rage geworden, maar dan vooral omdat het waar is! Als je een goede balans houdt tussen je voeding, nachtrust, lichaamsbeweging en tijd voor jezelf, sta je sterk om een burn out te overwinnen.

De soorten oefeningen in je bewegingsplan zijn echter belangrijk en doorslaggevend, omdat ze ervoor zullen zorgen dat je langer geïnteresseerd blijft in bewegen. En zolang je een burn-out hebt, is bewegen belangrijk. Met mij als beweegcoach creëer je een routine die duurzaam is en geen andere belangrijke delen van je leven overneemt.

Een goed trainingsplan opstellen is niet eenvoudig. Als je voelt dat jij en sporten niet met elkaar overweg kunnen, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Terug in beweging na de kerstdagen

Terug in beweging na de kerstdagen

Laat mij jou helpen, ik ben je beweegcoach!De kerstdagen zijn voorbij, en terwijl we hebben genoten van heerlijk eten, gezelligheid en misschien wat extra rust, is het nu tijd om onze beweegroutines weer op te pakken. Het is verleidelijk om in de inactiviteit te...

Bewegen in de herfst en wintermaanden

Bewegen in de herfst en wintermaanden

Het is weer herfst!! We voelen het allemaal, het is weer herfst!! De dagen worden korter, het wordt ook kouder en gaat van tijd tot tijd regenen. Een omslag waar we mee te maken hebben. We krijgen deze tijd minder licht om energie te maken. Zorg daarom goed voor je...

Balkonbeweegdag in het verzorgingshuis Hoeverstaete

Balkonbeweegdag in het verzorgingshuis Hoeverstaete

Bewegen in zorgcirkel Hoeverstaete   Op 4 juni jl organiseerde het Nationaal Ouderenfonds de tweede editie van de Nationale Balkon Beweegdag voor ouderen door heel Nederland. Een initiatief die in Corona tijd is ontstaan. Ouderen geven aan dat zij door deze dag...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *